biopsja tarczycy ile się czeka wynik

Katalog wyszukanych fraz

prishna.serwis

Temat: Pazdziernik 2006

Malgos70 - tarczycą się nie stresuj - ja od 15 lat "jadę" na syntetycznych hormonach a w ciąży dodoatkowo na jodzie. Miałam usuwanego guza tarczycy w wieku 17 lat i już do końca życia na wspomaganiu będę:) W ciąży tarczyca ma prawo do buntu, bo musi pracować za 2 tarczyce..- tak przynajmniej twierdzi mój endokrynolog - i niedoczynność się pojawia.  Jeśli TSH masz poniżej normy to dostaniesz takie małe tableteczki i wszystko wróci do normy  
W tarczycy najgorsze - przynajmniej z mojego punktu widzenia - są skoki wagi. Przy nadczynności się chudnie, przy niedoczynności wręcz przeciwnie  Swego czasu, jeszcze przed operacją, kiedy hormonki mi szlały jak chciały, potrafiłam schudnąć w ciągu miesiąca 5 kilo po to, by w następnym przytyć 7.... Rozstępy już przerabiałam


no ja mam juz ze dwa lata guzy tarczycy, na usuniecie sie nie zdecydowalam bo wszelkie badania mialam w normie. wolalam nie ruszac zeby mi hormony sie nie rozszalaly.
i teraz (bardzo mozliwe ze z pow. ciazy) mi to cholerstwo uroslo i robilam znow biopsje na wszelki wypadek. czekam na wyniki...

a wydawalo mi sie ze tyje sie przy NADczynnosci...?

slyszalam ze niebezpieczna dla ciazy jest niedoczynnosc, ze wrecz moze dojsc do poronienia... ale to chyba na poczatku ciazy...

eh
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=29605



Temat: mestinon/mytelase
Czulam sie juz tak zle , ze wyladowalam w szpitalu , to byla Miastenia na full,rece, nogi ,gardlo , twarz . Po pierwszym badaniu z krwi wyszla mi nadczynnosc , wysoki wynik i od rano , do popoludnia bralam Mytelase normalnie , a na noc doktorka zarzadzila odstawic Mytelase i podac Metizol , nie wiem co sie stalo , fakt faktem stracilam oddech i wyladowalam na R, rano znow podano mi Metizol , mytelase juz odztawiono calkowicie , Straszne uczucie , dlawilam sie , nie mialam sily , przypomnialam sobie blyskawicznie wszystkie rady z Zakopanego i pomoglo , pomalu zaczelam oddychac sama. Mam jednoczesnie wg wynikow TSH poniz, 0,05 : FT3 3,29 : FT4 nic , ponoc jednoczesnie i nadczynnosc i niedoczynnosc . Ki czort to jest nie wiem , biore teraz Thyrozol 20 2x 1 tabl . Jestem po biopsji i USG tarczycy , czekam na wynik , . PO konsultacjach z neurologami lekarze w Tomaszowie zdecydowali ze leki miastenniczne koliduja z lekami na tarczyce . Nie znam sie w ogole co z tarczyca jst to swieza sprawa , czekam na wyniki . Pozdrowienia
Źródło: miastenia.fora.pl/a/a,22.html


Temat: kto mi pomoże mam guzy na tarczycy - co robić

kto mi pomoże, mam guzki na tarczycy - jestem kobietą , może ktoś zna jakieś leczenie
Wybór należy do Ciebie!
Jak sobie poradziły z tym problemem panie w podobnym wieku podaję niżej:
Siostra: ok. 8 lat temu zdiagnozowane guzki na płatach tarczycy, biopsje i różne inne badania, zakwalifikowana do operacji i.. "na operację zawsze jest czas" Na co czeka ? Nie wiem. Guzki jakoś nie chcą zniknąć a wręcz rosną. Samopoczucie wg mnie histeryczne.
Żona: W październiku ub. roku zdiagnozowano guzki na płatach tarczycy, biopsje i różne inne badania- zakwalifikowana do operacji. Operacja w styczniu 06 w oddziale chirurgii 1 dnia .Po trzech dniach w domu po tygodniu minęła chrypka po 2 tygodniach wynik histopatologii - w porządku. Została blizna dł. Ok. 8cm, cienka jak nitka ,coraz mniej widoczna, a pogody ducha pozazdrościć.Pomogłem?
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=14237


Temat: celiakia, dhuring, czy coś innego ... ?
Witam wszystkich Czytam to formum od jakiegoś czasu ale przy takiej ilości postów nie udało mi się jeszcze trafić dokładnie takiego przypadku jak u mnie stąd moj post i gorąca prośba o jakiekolwiek sugestie mogące pomóc w diagnozie.
Sprawa wygląda tak. Jako 5 letnie dziecko trafiłam do szpitala (biegunki itp) po prowokacjach glutenem i 2 biopsjach stwierdzono - celiakia - dieta do końca życia. W wieku 8 lat zaczęłam jeść normalnie i prze 20 lat bez diety nie było żadnych objawów. 2 lata temu zaczęła spadać u mnie waga (około 17 kg na minus), wynik biopsji b.dobry, kosmki są. Do tego na plecach i brzuchu pojawiły się kroski - NIEswędzące zmiany skórne !! oraz z m ę c z e n i e , z m ę c z e n i e, z m ę c z e n i e. 2 miesiące temu powróciłam na dietę bg - efektów nie widać. Zmiany skórne nadal, zmęczenie nadal, waga stoi w miejscu. Pytanie brzmi z czym wiązać objawy, jakie badania wykonać, zasugerujcie coś ! Dermatolodzy zlecają tylko antybiotyki. Gastroenterolog trzyma się wersji że to celiakia w postaci Duhringa (na pobranie wycinka i potwierdzenie Duhringa czekam) zalecenia tylko dieta, zlecił tylko dodatkowo biochemię krwi (wszystko w normie) i badania w kierunku tarczycy (tez ok). Czy Diuhring zawsze swędzi ? Czy pomimo tego że jelita funkcjonują normalnie tzn brak zaniku kosmków, brak biegunek (czasami tylko brzuch boli ale pracę mam strsującą) waga może tak spadać i czy wiązać to z celiakią ? I to zmęczenie .... (((((( Z góry dziękuję za zainteresowanie moim "przypadkiem"
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3696


Temat: Tymektomia w Zakopanym.

Właśnie niedawno odebrałam wyniki TK,w przednim śródpiersiu zmiana o niskiej gęstości(-3j.H- +20j.H) ok. 32x21x85 mm mogąca odpowiadać przetrwałej grasicy z cechami zmian inwolucyjnych(przesrost tkanki tłuszczowej),i jeszcze guzek tarczycy ok.14 mm.......w czwartek jadę na konsultacje do dr. Strugalskiej,ale nie wygląda to wszystko ciekawie. Pewnie czeka mnie tymektomia i jeszcze ten guzek.brrrr.....wszystko na raz...

Gosiu, bardzo dużo kobiet ma guzki w tarczycy, ale to nie znaczy, że coś jest nie tak. Trzeba tylko kontrolować, robić usg, no i bacc (tzn. biopsję). Jeżeli masz dobrego endokrynologa to nie masz się czym przejmować. Często tarczyca niestety szwankuje przy miastenii.

Co do TK, to daj znać co na to Dr Strugalska, chociaż u niej nie zginiesz :))
Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki!!
Źródło: forum.miastenia.vel.pl/viewtopic.php?t=18


Temat: wole guzkowate a ciąża
witam . mam 32 lata, jestem w 19 tygodniu ciąży. rok temu zdjagnozowano u mnie guza tarczycy o charakterze gruczolaka o śr. 19 mm ( badanie usg) wynik biopsji to:obraz cytologiczny przemawia za wolem guzkowym .wyniki TSH FT3 FT4 W normach. lekarz zlecił mi kontrolne wyniki za pół roku (były w normie)
Obecnie gin zlecił mi wizytę u endokrynologa z powodu niskiego TSH 0,101 ulU/mL FT3- 8,11, FT4-11,7 pmol/L ORAZ usg tarczycy- wynik to prawy płat tarczycy normoechogeniczny o gładkich obrysach obj. 3,66 cm. Lewy płat o obj. 6.61 (cm sześcien.), w płacie widoczna zmiana o charakterze gruczolaka o śr. 2,97 cm . cieśń tarczycy 6 mm .
Pani radiolog uspokajała mnie że ta różnica może wynikać z tego żę rok temu miała inną głowicę usg może mocniej przycisnęła.
lekarz endokrynolog powiedział ,że różnica w ciągu roku jest duża i normalnie tak szybko nie powinno się tak zwiększać. sugeruje operację , dał także skierowanie na ponowną bipsję m artwię się ponieważ termin biopsji najwcześniej 25.05 , na wynik trzeba czekać kolejny tydzień ,potem czekanie na wizytę , decyzję lekarzy i ewentualnie termin operacji. CZY zaczekać z tym wszystkim do po porodzie (termin mam na 10 pażdziern). czy ta sytuacja jest tak pilna, że wymaga operacji?PROSZĘ O POMOC.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1368


Temat: Guzy na węzłach chłonnych
Pół roku temu moja mama zauważyłą dwie gulki na szyji. Lekarz skierował ją na biopsję guzka tarczycy w związku z tym, że od lat leczy się na tę chorobę. Biopsja nic nie wykazała. Wyniki krwi, rtg były dobre. Kazał powtórzyć wyniki po 3 m-cach. I się zaczeło. Wyniki krwi nadal nie są złe i mam też czuje się bardzo dobrze, ale pod podbródkiem pojawił się kolejny guz. Ponadto stwierdzono liczne powiększone węzły nadobojczykowe i szyjne oraz drobne pod pachą. Miała pobrany węzeł z podbródka i czekamy na wynik. Niepokoi mnie jednak to, że tydzien po operacji na szyji wyskoczył kolejny guzek. Co to oznacza? Czy oznacza to bardzo szybki proces nowotworowy, czy też można mieć nadzieję, że będzie dobrze i jest nadzieja na skuteczne leczenie?
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=904


Temat: Wyniki Badań Hormonów Tarczycy
mam takie pytanie ,kiedys pisalam tu ze wykryto iu mnie dwa guzki na tarczycy,to bylo 3 miesiące temu, robilam biopsje bylam u lekarza ktory przepisal mi jodit ktory ze wzgledu ze czułam sie tak jakbym puchła po jakims czasie odstawilam i euthyrox25 ktory brałam regularnie przez 3mies.dzis odebrałam wyniki badań po tych trzech mies.brania tych tabletek i martwi mnie jedno otoż moje wyniki sie zmieniły poprzednie przed braniem proszków były takie:
TSH-1,24 (norma 0,27-4,20)
FT3 -2,57(norma 2,57-4,43)
FT4 -1,27(norma 0,9-1,7)

teraz mam: normy takie same:

TSH - 1,12 wiec spadło
FT3 -2,93 wzrosło
FT4 1,27 wzrosło
dlaczego tak jest i czy mam sie martwić bo wczesniej byly wyniki dobre a teraz juz nie sa takie dobre martwi mnie spadek TSH boje sie że jak lekarz znow mi przepisze te hormony to mogę sie doprowadzic do niedoczynnosci lub nadczynnosci tarczycy gdzie wczesniej tego nie miałam,(mam nadzieje ze teraz tez nie mam)a poziom TSH bedzie sie obniżał. pozatym wyniki krwi tez mi sie zmieniły..Bardzo prosze o porade.pozdrawiam. dodam tylko ze strasznie zaczęly mi wypadać włosy i boleć szyja tak jakby ktoś wbijal mi w nia coś, czase bole głowy.To wszystko zaczęlo sie dziac od czasu brania proszków wczesniej nic nigdy sie nie robiło,wszystko bylo w porzadku poza tymi dwoma guzkami ale czulam sie bardzo dobrze.Od dwoch tyg przestalam brac euth.skonczyl sie a wizyte dopiero mam w poniedzialek (tyle czekam na wizyte) włosy mniej wypadaja czuje sie lepiej..boje sie że jak zaczne znow to brac to zamiast sie wyleczyc zaczne chorowac na tarczyce bardziej,a mialam tylko te dwa guzki, ani niedoczynnosci ani nadczynnosci wczesniej nigdy na tarczyce nie chorowałam.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=105